NEMZ-CISZ PÁLYÁZAT 2018

Az alábbi településeken: Borsfa, és Söjtör 2 – 2 db workshopot rendeztünk. Ezen workshopok tartalma a cigányság és a lótenyésztés közötti hagyományos kapcsolat felélesztése volt. Rávilágítottunk arra, hogy a cigányság kultúrájához és korábbi vándorló életmódjához kötődően milyen lehetőségek rejlenek ma a lótenyésztésben. Köztudott tény, hogy nincs olyan cigány ember, aki ne szeretné a lovat. Ezt a sajátosságot kihasználva igyekeztünk előadásainkkal felnyitni a roma népesség szemét, hogy ezen hagyományok ápolása akár az anyagi felvirágzáshoz is vezethet. Köztudott tény, hogy a nyugat-európai lovas társadalom részéről jelentős és fizetőképes kereslet van a Magyarországon tenyésztett sportlovak iránt (legyenek azok akár hátas akár fogathúzó lovak). Kétségtelen tény, hogy ehhez a népszerűséghez számos cigány nemzetiségű, jelentős nemzetközi sikereket elért zsoké és fogathajtó járult hozzá.

A cigányság szegénységben élő jelentős rétegének számára egyaránt anyagi felemelkedéshez vezető utat jelenthet a sportlovak tenyésztésébe fektetett munka, akár a lovassportok professzionális szinten való űzése. Ennek különös jelentősége abban, hogy tradícióikkal, hagyományos életfelfogásukkal, kultúrájukkal nem kell szakítani ahhoz, hogy európai szintű jövedelemhez jussanak.

Rendezvényeinkkel és tanácsadásunkkal konkrét lehetőségeket igyekeztünk bemutatni, és a vállalkozó kedvű, ám hagyományihoz, kultúrájához és a Kárpát-medencében töltött évszázadok alatt kialakult életmódjához tiszteletre méltó módon ragaszkodó cigányságot igyekeztünk segíteni abban hogy a XXI. század forgatagában is megállja helyét.